Türkiye’nin turşu üretiminde önde gelen kentlerinden biri olan Bursa’da kış aylarında turşu tezgâhları oldukça rağbet görüyor.
Uzmanlar, turşunun içerdiği probiyotikler sayesinde sindirim sistemini düzenlediğini ve bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurgulayarak turşunun özellikle kışın en çok tüketilen fermente yiyeceklerden biri olduğunu iddia ediyor.
Tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da kış mevsimi ile birlikte turşu satışlarında önemli bir artış gözlemleniyor.
Bursa Tuz Pazarı Çarşısında bulunan turşu satıcısı Ramazan Çelik, soğuk hava ve grip salgınlarına karşı bağışıklıklarını güçlendirmek için vatandaşların turşuya rağbet gösterdiğini söyledi.
“Turşu yiyenler az hastalıklarla karşılaşıyor”
Ramazan Çelik
Kış aylarında turşuların rağbet gördüğünü belirten esnaf Ramazan Çelik, “Turşularımız kış mevsiminde yaşanan hastalıkları hafifletiyor. Turşu tezgâhları şifa deposudur. Ülkemizde şu an salgın bir hastalık var. Bu nedenle turşuya rağbet daha çok arttı. Turşu yiyenler hastalıklarla az karşılaşıyor. Turşu çeşitlerinin faydaları farklı farklıdır. Pancar turşusu çok kan yapar ve karaciğer yağlanmasını önler. Sarımsak turşusu antibiyotiktir.” dedi.
“Her turşunun faydaları farklıdır”
Tüm turşuların faydalarının farklı olduğunu söyleyen Çelik, “Armut, kiraz, mor kelem, şalgam, havuç ve bamya turşularımız mevcuttur. Bamya turşusu şeker hastalığı ve romatizmaya birebir geliyor. Pancar turşusu kan eksikliğini giderip kan yaparak karaciğer yağlamasını önlüyor.” diye belirtti.
“Bol bol turşu tüketin hastalığa az yakalanın”
Turşu fiyatlarının geçen yıla göre maliyetlerden dolayı biraz arttığını belirten Çelik, “Geçen sene turşu fiyatı 80 TL’ydi bu yıl 100 TL oldu. Maliyetler artıkça fiyatlar da mecburen artıyor. Herkes bol bol turşu tüketsin, hastalığa az yakalansın.” diye konuştu. (İLKHA)