Ramazan ayında dengeli beslenme nasıl olmalı?

Ramazan ayında sağlıklı beslenme ile ilgili bilgi veren Diyetisyen Emine Vildan Güney, "Dengeli beslenme her zaman önemli ama özellikle Ramazan ayında çok daha önemli." dedi.

11 ayın sultanı Ramazanın gelmesiyle birlikte oruç ibadetinin manevi yönünün yanı sıra uzun saatler aç kalınması, bu dönemde dengeli beslenmeyi daha da önemli kılıyor.

Ramazan ayında sağlıklı beslenmenin altın kurallarını Mehmet Akif İnan Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Emine Vildan Güney anlattı.

https://youtu.be/k5XuP2g9mmM

Güney, normal günlerde, herhangi bir öğünde eksik alınan bir besin ögesini gün içinde, ara öğünlerde veya diğer ana öğünlerde tamamlama fırsatının olduğunu ama Ramazan ayında buna imkan olmadığını ifade etti.

“Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmeliyiz”

Dengeli beslenmenin her zaman önemli olduğunu ama özellikle Ramazan ayında daha enerjik ve sağlıklı olabilmek için çok daha büyük önem taşıdığını belirten Güney, şu ifadelere yer verdi:

“Öncelikle Ramazan öğünlerimizi sahur, iftar ve ara öğün olarak düzenleyebiliriz. Böylece gün içinde almamız gereken besin öğelerini üç öğüne bölmüş ve tek öğüne yüklenmemiş oluruz. Sahura kalkmayı alışkanlık haline getirmek yapılacak en doğru davranıştır. Bu şekilde hem açlık süreniz kısalır hem de metabolizma hızınızı korumuş olursunuz. Sahurda genel olarak hafif kahvaltılar, meyve ve çiğ kuru yemiş grupları tercih edilebilir. Ayrıca susuzluğu tetikleyen aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır. Çalışma temposu yoğun, fiziksel aktivitesi fazla olan kişiler, iftarla sahur arasında da yeterli su tüketmelidirler.”

“İftardan sonra yarım saat yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştırır”

İftar öğününün en az sahur kadar önemli olduğunu söyleyen Güney, “Orucumuzu su ile açtıktan sonra bir kâse çorba ile devam edip ara vermek, ardından yemeğe geçmek daha doğru. Bunların yanı sıra Ramazan ayının vazgeçilmezlerinden olan tatlılarda da doğru tercihleri yapmak çok önemlidir. Ağır şerbetli tatlılar yerine hafif meyve veya sütlü tatlılar, dondurmalar tüketmek daha sağlıklı olacaktır. Tatlı tercihinizi iftardan hemen sonra yapmak yerine yemekten birkaç saat sonra ara öğünde tercih edebilirsiniz. Ramazanda hareketsizlik, bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına neden olabilir. İftardan sonra yarım saat yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştırır.” dedi. (İLKHA)

Exit mobile version