Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Madde bağımlılığında ilaçsız tedavi sistemine geçilmesi gerekir”

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de gün geçtikçe bağımlı bireylerin sayısının arttığını belirten uzmanlar, kimyasal uyuşturucuda ilaçsız tedavi sisteminin önemine dikkat çektiler.

Tüm dünyada olduğu gibi

Son yıllarda hızla artan uyuşturucu madde kullanımı, farklı sosyal katmanlarda farklı şekillerde var olarak aileleri, ülkeleri derinden yaralayan, ırk ve etnik farklılık ayırmadan halkın yüzleşmek durumunda kaldığı bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir.

Madde kullanımı, aşırı ekonomik maliyet, ölüm oranlarında artış, aile dengelerinin bozulması, sağlıklı bireylerin meydana getirilmesi gibi temel konularda ciddi sarsıcı etkilere yol açmaktadır

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Uyuşturucu ile Mücadele Derneği Başkanı Suat Kızılhan, ilaçsız uyuşturucu tedavi merkezlerinin metropol ve diğer iller olmak üzere bağımlı sayısına göre açılması gerektiğini söyledi.

“Kimyasal uyuşturucuda ilaçsız tedavi sistemine geçilmesi gerekir”

Kimyasal uyuşturucuda ilaçsız tedavi sistemi kullanılması gerektiğini belirten Kızılhan, “Çünkü inanıyoruz ki kesinlikle bunun tezi netleşmiştir. Yetkililerden özellikle ilaçsız tedavi sistemi istiyoruz. İlaçsız tedavi merkezlerinin metropol ve diğer iller olmak üzere bağımlı sayısına göre tedavi merkezlerinin açılmasını istiyoruz. Bu sistem tedavilerde kullanılan en önemli noktalardan birisidir.” dedi.

“Kim bağımlıysa o aile tarafından sürekli acı içerisinde günlerini geçiriyor”

Kimyasal uyuşturucu bağımlısı olan insanların durumlarının gerçekten çok acı bir durum olduğunu söyleyen Kızılhan, “Bu nedenle aileler daha çok zor bir duruma getiriyor. Çünkü evlat ve eş kim bağımlıysa o aile tarafından sürekli bir acı içerisinde günlerini geçiriyor. Bu durumlarda hem devlet hem de toplum tarafından destek görmeleri gereken bir durum söz konusudur.” diye belirtti.

“Uyuşturucu, toplumsal hastalıktır ve kabullenen bir gerçektir”

Kızılhan, “Şu ana kadar sanki ateş sadece düştüğü yeri yakıyor modunda gittiği için üzülüyoruz. Aileler çaresiz bir hale gelmişler. Akrabalar tarafından soyutlanmış hiç kimseleri yokmuş gibi garip kalmış bir halleri vardır. Özellikle devlet yetkililerinin her konuda bu ailelere sahip ve destek çıkması gerekiyor. Toplum ve insanlık olarak mahalle ve sokaklarda uyuşturucuya bulaşmış kim varsa bırakması için destek vermek gerekir. Uyuşturucu toplumsal hastalıktır ve kabullenilen bir gerçektir. Millet, toplum olarak bir araya gelir duyarlı olursak bu işin kurtuluşu olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

“Verdikleri ilaçta da bağımlılık özelliği olduğu ve hiçbir faydasının da görülmediğine aileler de şahittir”

Son olarak Sağlık Bakanlığına bir çağrıda bulunan Kızılhan, “Tıbbi olarak yapılan bütün müdahalelerde olumsuz sonuçlar gördüğümüz için yetkililerden ve özellikle Sağlık Bakanlığından kimyasal uyuşturucu kullanıcılarına karşı kesinlikle ilaç olmamasını istiyoruz. Çünkü verdikleri ilaçta da bağımlılık özelliği olduğu ve hiçbir faydasının da görülmediğine aileler de şahittir. Yetkililerden, kesinlikle ilaçsız sosyal faaliyetleri olan psikolog ve diyanet yetkililerinin destek vereceği doğaya yakın bir şekilde insanları, bulunduğu acı durumdan manevi bir dönüşle kurtarabilirler.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)