Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eczacılar ve vatandaş ilaca ulaşamamaktan şikayetçi

Kış mevsimin gelmesiyle artan salgınla birlikte vatandaşlar eczanelere akın etmeye başladı. İlaç stoklarında sorunlar yaşamaya başladığını belirten eczacılar, antibiyotik ve anti gribal ilaçların piyasada olmamasının eczanelerde büyük sorun oluşturduğunu belirtti.

Kış mevsimin gelmesiyle artan

2023 Aralık ayında yapılan yüzde 25 zammın ardından eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşanmaya başladı.

Artan salgın hastalıklar beraberinde ilaç stoklarında sorun oluşturmaya başladı.

Türkiye’de son zamanda ciddi artış gösteren salgınla birlikte eczanelerde yoğunluk yaşandı.

Eczanelerde ilaç bulamamaktan şikâyetçi.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın, artan salgın hastalıklar nedeniyle ilaç stoklarında sorunlar yaşamaya başladığını söyledi.

“İlaç kullanımında ciddi oranda artış var”

Bursa Eczacılar Odası Başkanı Adnan Erakın

Bugünlerde hastalık açısından ciddi salgınlar olduğunu herkes tarafından bildiğini söyleyen Erakın, “Hastanelerde doluluk oranlarının %80’lerin üzerine çıktığını özellikle yoğun bakımları doluluk oranları olduğunu biliyoruz. Bu anlamda da ilaç kullanımı ciddi oranda artış bulunmaktadır. Özellikle antibiyotik ve anti gribal ilaçların kullanımı ciddi oranda artmış durumdadır. Salgınların arttığı bu dönemde özellikle kapalı alanlarda maske mesafe ve hijyen kurallarına dikkat edilmesine öneriyoruz.” dedi.

“Antibiyotik ve anti gribal ilaçların sıkıntısını bu günlerde yaşıyoruz”

Salgına bağlı olarak geçen ay uzun bir ilaç yokluğu dönemi yaşandığını belirten Erakın, “Bu ay da antibiyotik ve anti gribal ilaçların piyasada olmadığını görüyoruz. Bu ilaçların sıkıntısını bu günlerde yaşıyoruz. Özellikle virüs ve bakteriyel hastalıklarına karşı bu ilaçlar çok önemli olduğu için bu günlerde bu ilaçlarda sıkıntı yaşamamız eczacılara büyük sorun oluşturuyor. Geçen ay bu ilaçlar depolarda ortalama yüzde 22 civarındaydı. Bu ay eczane depolarında yüzde 17 civarında ilaçların yok olduğunu görüyoruz. Bu ilaçların çoğunluğunu antibiyotik anti gribal ve anti virüs ilaçlardan kaynaklıdır.” diye belirtti.

“Avrupa’daki beş ülke baz alınarak Türkiye’de ilaç fiyatları belirleniyor”

Türkiye’de ilaç fiyat kararnamesiyle ilaçlar fiyatlandırma ve değerlendirildiğini anlatan Erakın, “2004 yılında başlatılan bu uygulama 2009 yılından itibaren Euro kuru esas alarak ilaç fiyatları belirlenmeye başladı. Avrupa’daki beş ülke baz alınarak bu ülkelerdeki en ucuz fiyatlar esas alınarak Türkiye’de ilaç fiyatları belirleniyor. Güncel Euro kuru ilaç fiyatları ödemelerinde 17,55 değeri esas alınarak ödeme yapılıyor. Bu değerler şuan normal reel değerinin çok altında kaldı.” diye konuştu. (İLKHA)