Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Muharrem Kontaz

Tarihe Tanıklık Eden Hani’deki Kerpiç Evler Ve Dar Sokaklar

Geçmişten günümüze dek süren Hani’nin kerpiçli evleri ve dar sokaklarıyla geçmişi bizlere hatırlatıyor
Hani ilçesinde bulunan tarihi eserler ve eski evleri ile birçok kültürel zenginliğini de bünyesinde barındırıyor. Hani ilçesi.
Tarihe tanıklık eden dar sokaklarıyla saman karışımlı çamurdan, yığma taş ve ahşaptan yapılmış eski evlerin bir çoğu ya yıkılmış yada kullanılmayan metruk evlere dönüşmüştür. Çok az sayıda kalan evler ise zamana direnerek ilçenin tarihi geçmişini yaşatıyor. Bir çok alanda ilçenin karakteristik özelliklerini de yansıtan kerpiçli evler, ilçeye özgü saman karışımlı çamurdan yapılmış, taş, kerpiç ve ahşap yapılarıyla da dikkat çekiyor. Kerpiç evlerin Dış yapısındaki en büyük özelliği ise, yüksek taş duvarların bulunması. Kimi evlerin içerisinde avlu ve meyve ağaçları, kimi evlerin avlu içerisinde taş yapılı basamaklı merdiven ile üst katlardaki odaların olduğu evlerin zamana direnmesi de dikkat çekiyor.
Bir zamanlar Hani’nin gözde evleri arasında olan kerpiç evler yazın serin, kış aylarında da sıcak olmaları. Ancak son dönemlerde yerini modern yapılara ve beton arme binalara devretmeye başlayan asırlık kerpiç evlerden kalanlar ise maalesef zamana direniyor.
Hani ilçe Merkezi ve köylerde farklı alanlarda yapılan tarihi kerpiç evler, günümüzde sahiplerince kullanılmaması ve bakım ile onarımlarının yapılmaması nedeniyle artık yok olmaya yüz tuttu.
Yörede çıkarılan kil toprağı ve saman karışımıyla yapılan kerpiç evler, zamanının mimarisini de yansıtmayı sürdürüyor günümüzde.
Yeni yapıların ortaya çıkmasıyla artık rağbet görmeyen ancak uzun yıllar öncesinde inşa edilmelerine rağmen hala ayakta kalan tek tük evler, tarih tutkunlarının da oldukça ilgisini çekiyor.
Evlerde yaşamını sürdüren vatandaşlar, tarihi kerpiç evlerin yıllar öncesi ilçenin ve bölgenin kültürel sembolleri arasında yer aldığını söylüyorlar. Konut ya da toplanma alanı olarak yapılan, aile nüfusu ve kullanım amacına göre farklılık gösteren yapıların yüzyıllar öncesi şartlarını da günümüze yansıtıyor diyırlar.
İlçede yaşayan vatandaşlar: “Yapılar, ilçenin ve bölgenin, yörenin ve ülkenin iklim özelliklerine göre şekil alıyor. Yöre sıcak iklime sahip olduğu için kerpiç evlerin daha sağlıklı olacağı düşünüldüğünden bölgede kerpiç evler çok fazlaydı. Kerpiç evler kışın çok sıcak, yazın da serin olma özelliğini taşıyordu. Dolayısıyla iklim özelliklerine tamamen adapte edilmiş, kerpiç evler geçmiş yıllardaki şartlar ile kullanılan en sağlıklı seçim kerpiç evler idi. “Kerpiç evler gün geçtikçe önemini kaybediyor. “İlçedeki kerpiç evler sahiplerince terk edildiğini, bu nedenle bakımsızlık ve doğal etkilerle tahrip olduğu anlatılıyor. Vatandaşlar tarafından yapılan değerlendirmede: “Kerpiç evler gün geçtikçe önemini kaybediyor. Artık modern yapılar, tuğla, briket, beton ve taş evler yapılmakta. Çok daha modern yapılar günümüzde hakim. Dolayısıyla kerpiç evler yıkılmaya yüz tutmuş ve ortadan yavaş yavaş kalkmaktadır. Genelde iki katlı olurlar, alt katları hayvan barınağı olarak kullanılan evlerde kışın ise ahırlara konulan hayvanların sıcaklıktan faydalanması, hayvanların güvenliğinin sağlanması.
Ancak ilçe genelinde vatandaşlar, son yıllarda kerpiç ev yapımından uzaklaşmış durumda olmaları.
“Kerpiç evlerin en fazla bulunduğu 4 Mahalle var, Merkez Mahallesi, Dereli Mahallesi, Zirve Mahallesi ve Çarşı Mahallesi ve bir çok kırsal mahallelerimizde kerpiç yapılı evler hala varlığını korumakta. Günümüzde ise, inşaat malzemelerinde olanaklar arttıkça kerpiç evlerinde unutulduğu Hani ilçesinde beton binalar kat kat yükselmeye başladı. Zamana direnen Kerpiç evler ve daracık sokaklar tarihi ile yok olacak.
Ancak Türkiye genelinde inşaat sektöründe yaşanan pahalılık ev fiyatlarındaki artışlarla daire fiyatları da dudak uçuklatıyor. Vatandaşların ev yapması, ev alması artık hayal oldu dersek yerinde olur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER