6 Şubat 2023 Sabaha karşı saat 04.17’ de Kahramanmaraş merkezli 11 İlimizde yaşanan şiddetli depremin ardından Diyarbakır’ın ilçeleri de merak edildi. Depremde etkilenen Hani ilçesinin nüfusu, yüzölçümü merak ediliyor.
Peki, Hani nerede? Hani ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar?
Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 7.7 ve 7.6’lık depremlerin ardından Diyarbakır’da da birçok yerde deprem hissedildi. Diyarbakır’ın Hani ilçesi merak edildi. Peki, Hani nerede? Hani ilçesinin nüfusu, yüzölçümü ne kadar?
İŞTE DETAYLAR…
HANİ NEREDE?
Hani, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir.
Nüfus: 33.048
Yüzölçümü: 450 km² (170 mil²)
HANİ İLÇESİNİN NÜFUSU NEDİR?
Diyarbakır’da yer alan Hani ilçesinin nüfusu 33.048’dir.
HANİHANGİ İLE BAĞLI?
Hani, Diyarbakır ilinin bir ilçesidir. İlçenin eski ismi Henı’dır. Henı Zazaca’ da akan kaynak suyu demek. Kimilerine göre de Çeşme anlamına gelmektedir. Hani ilçesi Zazaların eski yerleşim yerlerindendir. İlçede İnanç bakımından İslamiyet’in izleri belirgin bir şekilde görülüyor. Hani’nin en büyük ziyaretleri olan, Halk delinde Sadılkaf olarak bilinen Ashab-ul Kaf, İlçe Merkezine bağlı Zirve Mahallesinin Güneydoğusunda bulunan Cafer-i Tayyar Yatırı ve Kuzeyinde ise Seyyid Bedrettin ve Batısında ise Dımıştad yatırı bulunmaktadır. Bu yatırlar İslâmiyet’in bölgeye yayılmadan önce olduğu bilinmektedir.
Tarihçesi :
Kuruluş tarihi çok eskilere dayanan Hani ilçesi, ile ilgili ilk bilgiler MÖ 8. yüzyılda başlar. Urartu devleti ve Asurlular arasında önemli çatışmalara sahne olduğu bilinmektedir. Daha sonra Nirbi’lerin ilk yerleşim merkezi olan Hani’nin tarihçesi Diyarbakır merkezinin tarihçesiyle paraleldir. 1875’te Palu’ya bağlı bir bucak olan Hani, daha sonra Lice’ye Kasaba olarak bağlanmıştır. Hani’de belediye teşkilatı ise 1878’de kurulmuştur.
Genel durum
MÖ 1280 yılında Asur Hükümdarı I. Salmanassar ile yaptıkları savaşta yenilerek dağılan Nirbi’lerin ilk yerleşim merkezi olan Hani, Cumhuriyet döneminde Lice’ye kasaba olarak bağlandı. Daha sonra gelişerek ilçe merkezi oldu.
Denizden 1200 metre yüksekte, dağlık bir bölge de olan Hani ilçesi, Artuklulardan kalma Hatuniye Medresesi, Ayn-Kebir Su Kaynağı, Yasin Minaresi ve Cafer-i Tayyar Yatırı ile tarihi bir zenginliğe sahiptir.
Silvan’dan sonra nüfus yoğunluğu en çok olan ilçedir. Kilometrekareye 63 kişi düşer. Ayrıca 100 km’ye ortalama 4 köy düşer. Köyler ilçenin kuzeyindeki küçük ova çevresinde toplanmıştır.
Dışarıya sattığı en önemli ürünler tahıl, pamuk, yaş ve kuru meyveler ile birlikte ilçe de her yıl sonbahar aylarında kereste satışı yapılmaktadır.
Bölge halkı, Tarım ve Hayvancılıkla uğraşıyor. İlçede çok sayıda vatandaş besicilik işi ile uğraşıyor. Ahırlarında besledikleri Büyük ve küçük baş hayvanlardan elde ettikleri Tereyağı, yoğurt ve çökelek satışlarıyla aile ekonomilerine katkı sağlıyorlar.
Dicle Nehri Hani’ye 18 km uzaklıktadır. Ayrıca nehirde bolca alabalık yetiştirilmektedir.
YORUMLAR