Seçmen kararını verdi, ülke genelinde icraatlarını ve yönetim şekillerini beğenmediği yerel yöneticilerin yerine yenilerini seçti. Seçmenin verdiği mesajları bazı siyasi partiler net aldı, bazıları işine geldiği kadarını, bazıları ise kulağını tamamen tıkadı. Küçük partilerde değişim-dönüşüm olacak mı? Medyaya çok yansımadığı için pek bilmiyoruz. Ancak merkez sağa alternatif olarak çıkan Meral Akşener yönetimindeki İYİ Parti’de ilginç şeyler olduğu kesin…
İYİ Parti kurulduğunda çok hızlı bir çıkış yakalamıştı. Bunun en büyük nedeni halkın içine inmesi, halkı dinlemesi ve sorunları yerinde tespit ederek siyasi söylemler geliştirmesinden kaynaklı idi. Nitekim bunun semeresini yüzde 10 dolayında oy alarak gördü. Ancak ne zaman ki o da AK Parti gibi halktan koptu, ben merkezli hareket etmeye başladı, kibir ve egosu tavan yaptı, işte o zaman seçmen onları da cezalandırdı. Son seçimde yüzde 3,7 vererek en büyük cezayı onlara kesti.
İYİ Parti Lideri Meral Akşener, MHP’den koptu geldi. Devlet Bahçeli’nin karşısına dikilip aday oldu. İYİ Parti’yi kurduktan sonra MHP ile ‘Düşman kardeş’ kesildi. Seçim yenilgisinin ardından Genel Başkan Meral Akşener, yangından mal kaçırır misali 27 Nisan’da olağanüstü seçimli kongre kararı alarak, aday olmayacağını açıkladı. İlginçtir, Meral Akşener’e en büyük destek ‘Düşman kardeş’ olduğu MHP ve BBP’den geldi. Her iki parti lideri çağrı yaparak ‘Merel Akşener’in partinin başında kalmasını’ istedi.
Şimdi herkes sonucu merak ediyor. 4 Kişi adaylığını açıkladı. Çeşitli tartışmalar yapılıyor. Bunlardan biri de Meral Akşener’in kongre tarihini bu kadar erkene alarak, son anda aday olacağına bağlıyor. MHP ve BBP’nin çağrısının bunda etkili olduğu ileri sürülüyor. Önümüzdeki günlerde İYİ Parti’nin Cumhur İttifakına katılarak daha güçlü milliyetçi, devletçi ve ülkücü bir iktidar oluşturmak olarak görülüyor. Elde kalan İYİ Partili seçmen bekliyor. Partinin tutumuna göre karar vereceğe benziyor. Gidenler geri döner mi bilinmez ama elde kalanların kalıp kalmayacağı kongre sonrası süreçte belli olacak.
En büyük merak konusu ise olup bitenler karşısında AK Parti’nin nasıl bir tutum sergilediği ve yeni arayışlara girip-girmeyeceği konusu ile alakalı olduğunu söyleyebiliriz.
DEM PARTİLİ SEÇMEN ‘HİZMET’ BEKLİYOR
Kürt siyasi geleneğinin son büyük partisi DEM Parti; yerel seçimde istediğini alan partilerden oldu. Bunun altında yatan en büyük neden, en politik seçmene sahip olması olarak gösteriliyor.
DEM Parti’nin kazandığı belediyelere son yıllarda hep kayyım atandı. Kayyımların yönetim şekilleri, icraatları sürekli eleştirildi. DEM Parti seçmeni, kayyım endişesine rağmen görüşlerinden sapmadan sandıkta yine partisine oy verdi.
Seçmen yerel yöneticilerden siyasetten çok hizmet bekliyor. Siyaseti seçtikleri milletvekillerinin yapmasını istiyor. Diyarbakır’da konuştuğum veya basına yansıyan seçmen görüşleri de bu yönde.
Halkın temel görüşü belediyeyi halkla birlikte yönetmek olmakla birlikte kimi ulaşım sorununun çözülmesini, kimi yılan hikayesine dönen raylı sistemin hayata geçirilmesini, kimi yoksullara desteğin arttırılmasını, kimi gençlere yönelik sosyal ve eğitime yönelik projeler geliştirilmesi, kimi emeklilere ekonomik destek sağlanması, kimi çöp ve temizlik sorunu, kimi merkez Bağlar ilçesinde belli bölgelerde kentsel dönüşümün gerçekleşmesi gibi isteklerde bulunuyor.
Genel olarak seçmenin beklentisi hizmet. Ayrıca bir önemli uyarıda da bulunuyorlar. Tüm gözlerin DEM Partili belediyelerde olacağı konusunda hemfikirler. Bazı şeyleri inatmış gibi bazılarına gözüne sokulmaması gerektiğine vurgu yapıyorlar.
Sonuç olarak İYİ Parti’deki belirsizlik devam ediyor. İYİ Partililer ‘İstikrar’, DEM Partililer ise inatlaşma değil hizmet bekliyor.
Sevgiyle kalın.
YORUMLAR