Son dönemde ortaokul ve liselerde giderek artan “Kanlı Para” oyunu velileri tedirgin etmeye devam ediyor. Birbirlerine zarar vermek üzere oynanan oyunda öğrenciler, günün sonunda kazananı belirliyor ancak bir kazananın olması için birinin elinden kan gelmesi gerekiyor.
Söz konusu oyun ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Uzman Psikolog Servet Aşan, çocukların güvenliği, psikolojik ve bilişse gelişimlerinde ebeveynlere büyük sorumluluk düştüğünü ifade etti.
“Dijital alanda da gerçek hayatta da birçok oyunun hem tehlikeli hem yararlı yönleri var”
Aşan, “Oyun, çocuğun bilişsel gelişimi için oldukça önemli bir role sahiptir. Çocuklar bilişsel gelişimlerindeki birçok özelliği oyun oynayarak kazanırlar. Günümüz teknoloji dünyasında bu oyunların birçoğu dijital alanda sürdürülürken bir kısmı da gerçek hayatta sürdürülmeye devam ediliyor. Çocuk, dijital alanda bazı oyunların tehlikeli olduğunun farkında olmadığı için maalesef ki oyunun içeriği ne kadar ilgi çekiciyse o kadar merak duygusu ile bu oyunu sürdürmeye devam eder. Dijital anlamda bazı oyunların tehlikeli ve yararlı yönleri olduğu gibi gerçek hayatta da birçok oyunun hem tehlikeli hem de yararlı yönleri vardır. Örneği dijital alanda ‘Mavi Balina’ oyunu vardı. Bu oyun çocukları birden fazla bölümde farklı bir şekilde yönlendirmeye ve son bölümde de intihara sürüklüyordu. Bu intihar riski ciddi bir orana ulaştığı için dünyanın birçok ülkesinde yasaklandı. Gerçek hayata ise çocukların oynadığı ‘Kanlı Para’ denilen ve son günlerde ciddi bir boyuta ulaşan, ciddi bir tehlikeye yol açan bir oyun var. Birçok okulda da yasaklanmaya başlandı.” dedi.
“Çocukların elleri ve eklem yerleri kontrol edilmeli, varsa bir yaralanma öğretmeni ile irtibat sağlanmalı”
Kanlı Para oyununun çocukların metal para ile ellerine, eklem bölgelerine ciddi zara verdikleri bir oyun haline geldiğini hatırlatan Aşan, “Bu oyunda çocuk, kendisine verdiği fiziksel ve psikolojik zararın farkında değildir. Çocuk, o süreçte bir keyif alma metodu ile hareket eder. Bu bağlamda çocuk psikolojik olarak şiddet duygusunu beslerken fiziksel anlamda da elindeki çizikler, kanamalar ciddi yaralar oluşturuyor. Çocuk keyif alma metodu ile hareket ettiği için bunun sonrasını düşünecek bir mekanizmayı hiçbir zaman düşünmez. Çünkü çocuk, oyun içerisinde bilişsel gelişiminin özelliklerinin gelişimiyle ilgilenir ve merak duygusu ile ilerler. Bu bağlamda ilerlediğimizde aslında çocuğun değil ebeveynlere çok önemli roller düşüyor. Özellikle çocukların ‘Kanlı Para’ gibi bir oyunu oynadığını ya da oynamadığını anlamak için çocuk eve geldiğinde çok fark ettirmeden ellerinin kontrolünün yapılması, eklem yerlerine bakılması çok önemlidir. Eğer eklem bölgelerinde ya da ellerinde çeşitli anlamda yaralar, kanamalar veya kızarıklıklar varsa mutlaka öğretmenleriyle iletişime geçilmeli ve bunun için önlem alınmalı. Bunun dışında ebeveynlere düşen sorumluk bilincinin farkında olmalarıdır.”
Psikolojik sağlamlık için ebeveynlerin ilgisi çok önemli
Günümüz dünyasında, özellikle metropol şehirlerde çok yoğun geçen zamanın sorumluluk bilincinde çok önemli bir negatif etkisinin olduğunu vurgulayan Aşan, ebeveynlerin dikkat etmeleri gerekenlerle ilgili son olarak şu ifadeleri kullandı:
“Sorumluluk sahibi olan ebeveynin çocuklarla ilgilenme süresi, oyun oynama süresi çocuğun gelişiminde çok önemlidir. Çocukla ne kadar ilgilenilirse, ne kadar bilgilendirici oyunlara yönlendirilirse çocuk ileride o kadar sağlıklı bir psikolojik yapıya kavuşur. Eğer çocuk güvenli bir şekilde oyun ya da dijital anlamda serbest bırakılırsa, nereye nasıl ulaştığı kontrol edilmezse bu da ciddi tehlikelere yol açar. Çünkü bir çocuk için tehlike her an her yerdedir ve çocuk bunun yarınını düşünmez. Çocuk o an bir keyif alma metodu ile hareket ettiği için oyunda rol arkadaşıyla bir haz duygusuyla ilerler. Ancak bunun fiziksel ya da psikolojik zararları hakkında bir fikre sahip değildir. Bu bağlamda ebeveynlere düşen çocuğun gelişiminde sorumluluk sahibi olduklarının farkına varmaları, çocuklarına zaman ayırmalarıdır. (İLKHA)