Büyük bir hayır ve Allah’ın rızasını kazanmak için belli bir adab içerisinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen “itikaf ibadeti” Ramazan’ın son 10 gününde gerçekleştiriliyor. Peki itikaf nasıl yapılıyor, şartları nelerdir?
İTTİHADUL ULEMA Genel Başkanı Molla Enver Kılıçarslan, Sevgili Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed’in (Sallallahu Aleyhi Vesellem) Ramazan ayının son 10 gününde yapılmasını tavsiye ederek devam ettiği itikâf hakkında İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Peygamberimizin hiçbir zaman terk etmediği ve tüm Peygamberlerin yaptığı itikâf sünnetinin büyük sevaplar getirdiğini belirten Kılıçarslan, tüm Müslümanlara itikaf ibadetini mutlaka yapmaları tavsiyesinde bulundu.
Peygamberimizin eşlerinin de itikafa girdiğini dile getiren Kılıçarslan, itikafın belli şartlarının olduğunu kaydetti.
İtikafa girmenin şartı nedir?
Kur’an ayı olan Ramazan’da yapılan önemli ibadetlerden birinin itikaf sünneti olduğunu anımsatan Kılıçarslan, “İtikaf bir Müslüman’ın Allah’ın evine sığınıp günahlarının affını istemesidir. İtikaf İslam’dan önce de vardı. Allah Teala Hazreti İbrahim’den insanların itikaf ibadetine girmesi için Kabe’yi pisliklerden, putlardan temizlemesini emretmiştir. İtikafa girmenin bir şartı kişinin cünüp olmaması gerekiyor. Kadınların da hayızlı (adet) olmaması lazım. Ayrıca kişi camiye girdiği gibi itikaf niyetini getirmelidir. Çünkü ibadet niyetsiz olmaz.” dedi.
Molla Enver Kılıçarslan
“Kadir Gecesinde yapılan ibadet 83 yıl yapılan ibadete eşdeğerdir”
Peygamber Efendimizin Ramazan ayının son 10 gününde sürekli itikafa girdiğini vurgulayan Kılıçarslan, “Her vakitte insan camiye girdiğinde itikaf niyetini getirirse sevap alır. Yalnız Ramazan ayında itikaf ibadetinin hayrı çok daha fazladır. Bir kişi itikafta 10 dakika, bir saat veya günlerce de kalabilir. Ancak Peygamberimiz, bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesini içinde barındırdığı için Ramazan ayının son 10 gününü itikafta geçirirdi. Kadir Gecesinde yapılan ibadet 83 yıl yapılan ibadete eşdeğerdir. O yüzden Peygamberimiz Kadir Gecesinden mahrum kalmamak için Ramazan’ın son 10 gününü itikafta geçirirdi. Peygamberimizin eşleri de itikafa girerdi.” diye konuştu.
“İtikafın hayrı büyüktür”
Önemli bir ihtiyaç için camiden dışarı çıkanların itikaflarının bozulmadığını anlatan Kılıçarslan, şöyle devam etti:
“İtikafın hayrı çok büyüktür. Ashap, İslam uleması ve tüm mezhepler itikaf sünnetinin büyük bir hayır olduğunu belirtmiştir. Şu ana kadar bu itikaf sünneti elhamdülillah devam etmektedir. Özellikle itikafta olan tüm kardeşlerimden dünya mazlumlarına dua etmelerini istirham ediyorum. Özellikle Filistin’de çoluk çocuk herkesi katleden zalimlere ise beddua edelim. Tüm Peygamberler, ashabın tümü itikafa girmiştir. Tüm Allah dostları da itikafa girmiştir. İtikafın şartı camide olmasıdır. Biz de kendimizi Allah’a atalım. Tüm Müslümanlara da itikafa girmelerini tavsiye ediyorum.” (İLKHA)