Kapalı Çarşı, Uzun Çarşı, Tuzpazarı ve Reyhan gibi eski pazar yerlerinde Ramazan alışveriş yoğunluğu yaşanıyor.
İftar sofralarında ağırlanacak misafirler için hazırlıklarını sürdüren vatandaşlar, özellikle pazar yerlerini hareketlendirdi. Yaşanan yoğunluk esnafın yüzünü güldürürken, tezgahlarda özellikle hurma, kuru yemiş ve turşu çeşitleri ilgi görüyor.
Diğer aylara göre alışverişte daha özenli davranan vatandaşlar, özellikle Ramazan ayında yiyecekler konusuna daha çok ilgi gösteriyor. Bu durumdan memnun olan esnaf ise Ramazan ayının bereketiyle geldiğini söyledi.
“Her yıl olduğu gibi Ramazan bereketiyle geldi”
Orhan Çağlayan
On bir ayın sultanı olan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte tezgahlara ve pazarlara inen hurmalar vatandaşın ilgisiyle birlikte kendilerini memnun ettiğini söyleyen Orhan Çağlayan, “Her yıl olduğu gibi Ramazan bereketiyle geldi. Vatandaşlar genelde fiyat konusunda çeşitli spekülasyon haberler olduğu için bizleri yormaktadırlar. Alışverişte vatandaşların hurmaya rağbeti çok yüksektir. Hurma, tezgahlara indiğinden bu yana rağbet biraz daha fazladır. Bu yıl Filistin’den gelen Kudüs hurması satıyoruz. Özellikle israil’den gelen hurması satmıyoruz. Çünkü vatandaşlar bu yıl bu konuya çok önem veriyor. israil ait olan dokuz hurma firmasından biz hurma almıyoruz. Filistinlilerin yetiştirdiği ve sattığı hurmaları alıyoruz. Medine hurmaları lif oranı yüksek ve lezzet olarak tercih edilen hurmalar arasındadır.” dedi.
“Hurma fiyatları 170 TL’den başlayıp 250 TL’ye kadar gidiyor”
Çağlayan, “Bu yıl hurma fiyatları geçen yıla göre çarşı-pazarlarda değişiklik göstermektedir. Hurma fiyatları 170 TL’den başlayıp 250 TL’ye kadar gidiyor. Medine hurmaları 250 TL’den başlayıp 600 TL’ye kadar değişiyor.” şeklinde konuştu.
“Ramazan ayının bereketiyle turşuya rağbet var”
Ramazan Çelik
Ramazan ayının bereketiyle turşuya rağbetin başladığını söyleyen Ramazan Çelik, “Allah’a şükür çok iyi gidiyor. Ramazan geldiğinden beri turşuya yoğun bir talep vardır. İkindiye yakın vatandaşın turşu almaya başlamasıyla yoğunluk başlıyor. Çeşit çeşit turşularımız mevcuttur. Her damak tadına göre farklı turşularımız vardır. Özellikle Ramazan ayı bereketli olduğu için turşuya rağbet oldukça güzeldir. Ramazan ayına özel muz, mantar, portakal, yumurta, çilek, kırmızı soğan ve elma turşusu yaptık. Bu tür turşuları Ramazan ayının on beşinden sonra vatandaş almaya başlıyor. Ramazan ayının, turşu sezonuna denk gelmesiyle rağbet oldukça fazladır.” diye belirtti.
“Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 50 oynuyor”
Yasin Saç
Vatandaşların bir kilo alacağı yerde yarım kilo almaya çalıştığını belirten Yasin Saç, “Çünkü maddi durumları sıkıntılı olduğundan dolayı alım gücü düştü. Geçen seneye göre fiyatlar yüzde 50 oynuyor. Yüzde 50 azalma durumu var. Ramazan ayından dolayı vatandaşlar elinden geldiği kadar alıp günü birlik yaşama döndü. Genel olarak fiyatlar geçen yıla göre yüzde 30 ile 40 artmış durumda.” diye konuştu. (İLKHA)