Yapay zeka insan zekasını taklit ederek belirli başlı görevleri kendine eğitim vererek geliştiren bir sistem olduğunu tanımlayan Yıldızbaş, yapay zekanın günümüzde gündem haline geldiğini söyledi.
Her iş sektöründeki bir kişinin yapay zekayı takip ettiğini belirten Yıldızbaş, “Yakın zamana kadar da yazılımcılar, bilgisayar mühendisleri, elektrik mühendisleri sadece yapay zeka üzerindeki çalışmaları takip ederken şu an hemen hemen birçok kişi yapay zeka üzerindeki çalışmaların takibini yapmaktadır.” dedi.
Muhammed Hüseyin Yıldızbaş
“Yapay zeka birçok alanda kullanılıyor”
Birçok alanda yapay zekanın kullanıldığını ifade eden Yıldızbaş, “Ses işleme teknolojisini yapay zekayla bir araya getirdiğimiz zaman sesli asistanlar, mesaj botları kullandığımız yapay zekalardır. Sesli asistanlar özellikle bankacılık ve e-ticaret sektöründe bize yardımcı olan asistanlardır. Aynı şekilde mesaj botları da sorduğumuz soruya sanki karşımızda bir nisan varmış gibi cevap vererek bize yardımcı olan mesajlaşma botlarıdır.” diye konuştu.
“Kurumlar yapay zekadan destek alıyor”
Her kurumun yapay zekadan destek aldığını vurgulayan Yıldızbaş, “Emniyet sektöründe, jandarma birimlerinin kullanmış olduğu görüntü işleme teknolojisiyle, trafikteki kural dışı hareketleri tespit eden ve bir suçluyu emniyet eğer arıyorsa bunu görüntü işleme teknolojisi sayesinde bulan sistemlerde aynı şekilde yapay zekadan destek almaktadır. Tarım teknolojisinde dron vasıtasıyla yukardan görüntü işleme alınarak farklı tarım uygulamaları bulunmaktadır. Sağlık sektöründe doktorlara yardımcı olan farklı yapay zeka uygulamaları bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.
“Yapay zekanın insanlığın sonunu getireceği gibi yanlış düşünce var”
Yapay zekanın bir yakıtının bulunduğunu, bunun da veri, bilgi olduğuna işaret eden Yıldızbaş, “Yapay zekanın bizlere doğru bilgiyi vermesini istiyorsak yapay zekayı sürekli veriyle beslememiz lazım. Günümüzde yapay zekanın insanlığın hayatını bitirebileceği, insanlığın sonunu getireceği gibi yanlış düşünceler var. Ne kadar yapay zeka alanında çalışma artarsa bu şekilde insan gücüne de ihtiyaç olacaktır. Çünkü bu çalışmayı yapacak kişilere de ihtiyaç vardır. Yapay zeka zamanımızı bize geri veriyor. Örneğin önceden emniyet birimleri sürekli kamera başında yapılan bir trafik hatasını tespit etmek için uğraşırken, şu anda yapay zeka sayesinde sistem hemen kendisi tespit ediyor.” dedi.
“Ne kadar az bilgilerimizi paylaşırsak o kadar tehdidi de engelleriz”
Yapay zekanın faydalarının yanında zararlarının da olduğunu belirten Yıldızbaş, şunları söyledi:
“Mesela şu anda günümüzde çok fazla ebeveynler çocuklarının doğumunda ta ki büyüme aşamasına kadar ki tüm foto ve videolarını sosyal medyada paylaşmaktadırlar. Tüm süreci sosyal medyaya yaydığın zaman yapay zeka sistemiyle bu çocuğun gelecekte nasıl ve hangi yüz hatlarına sahip olacağıyla ilgili birçok bilgiye ulaşılacaktır. Biz ne kadar az veri verirsek bize o kadar az zararının olacağını bilmemiz gerekir. Bu yüzden buna dikkat etmemiz gerekir.
Yapay zeka alanındaki bir diğer zarar ise bizim söylemediğimiz bir şeyi sanki söylüyormuşuz gibi karşı tarafa lanse edilir. Bunu zamanında ABD eski Başkanı Obama’ya yaptılar. Bir röportajda söylemediği bir şeyi söylüyormuş gibi gösterdiler. Bizim bulunmadığımız bir yerde bulunuyormuşuz gibi de bizi gösterebilirler. Sahte fotoğraf ve videolar yayabilirler. Ne kadar az kendimizi paylaşırsak o kadar karşı tarafa bu tehditleri engellemiş oluruz.” (İLKHA)