Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ankara’da 14 yıllık ‘iftar’ geleneği

Ankara’nın Altındağ ilçesinde bulunan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği’nde 14 yıldır her Ramazan ayında Ramazan boyunca misafir öğrenciler için ücretsiz iftar yemeği veriliyor.

Ankara'nın Altındağ ilçesinde bulunan

Osmanlı’dan kalma ‘askıda yemek’ geleneği gibi, yıl boyu pazartesi ve perşembe oruçlarıyla beraber Ramazan ayında da 30 gün boyunca iftar gelenek haline getirildi. 14 yıldır devam eden iftar geleneğini yaşatan Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Hanefi Sinan, her gün kendi derneklerinde yüzlerce misafir öğrenciye bağışçıların desteğiyle iftar yemeği ikram ediyor.

Rahmet kapılarının ardına kadar açıldığı, yardımlaşmanın arttığı Ramazan-ı Şerif ayında Ensar ve Muhacir kardeşliğinin yaşandığı dernekte yurt dışından gelmiş öğrenciler ile dernek müdavimleri, Ramazan’ın manevi atmosferinden faydalanabilmek için vakitlerinin büyük bir bölümü ibadetle geçiriliyor.

Asma Köprü, çatısı altındaki Mozambik’ten Moğolistan’a, Endonezya’dan Moritanya’ya kadar farklı coğrafyalardan gelen uluslararası öğrenciler ile dernek müdavimleri iftara saatler kala hazırlıklarına başlıyorlar. Hazırlıklarına genel bir temizlikle başlanıp kimisi yemek hazırlığı yaparken kimisi de iftar sonrası için dev semaverlerde odun ateşinde çay hazırlığı yapıyor. Kimi öğrenci ve misafirler de iftarı kütüphane ve mescidte bekliyor.

Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra sofralarda yerlerini alan öğrenci ve misafirler Kur’an- Kerim tilavetiyle vaktin girmesini bekliyor. Vaktin girmesiyle beraber okunan ezanla iftar yemeğine başlanılıyor. Yemekler yenilip dualar edildikten sonra toplu bir şekilde mescide akşam namazının ardından dev semaverlerde hazırlanan odun ateşinde çay eşliğinde yatsı vaktine kadar muhabbetler ve sohbetler yapılıyor. Yatsı vaktinin girmesiyle de yatsı ve teravih namazına için tekrar mescide bir araya toplanan öğrenci ve misafirler namaz sonrası serbest zaman başlayıp sahurdan sonra geceyi bitiriyorlar.

14 yıldır devam eden iftar geleneğini ile ilgili İLKHA muhabirine konuşan Dernek Başkanı Hanefi Sinan, bütün ümmet coğrafyasının Ramazan-ı Şerif’ini tebrik etti.

“Ramazan boyunca Ramazan iftarları ve sahurlarını derneğimizde yapıyoruz”

Sinan, “Yaklaşık 150 öğrencimiz ve beraberinde gönüllü, bağışçı ve misafirlerin katılımıyla güzel bir ortam oluşuyor. Bu ortamı görenler Ensar ve Muhacirin kardeşliğini burada yaşattığımızı bize hatırlatıyorlar. Bu durum bizleri son derece mutlu ediyor. Elhamdülillah Türkiye’de yaklaşık 336 bin misafir öğrenci dediğimiz uluslararası öğrenci var. Bu öğrencilerin 21 bini de Ankara’da ikamet ediyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimlerini 21 farklı üniversitede görüyorlar. Bu öğrencilerimiz Ramazan boyunca aileleriyle bir arada olamamanın Ramazan’ı yakınlarıyla geçirememenin ezikliğini hissetmesinler diye burada 24 saat esaslı 30 Ramazan boyunca onlara açık bir mekan hazırladık. 14 yıldır bu çalışmayı yapıyoruz ve öğrenciler buraya geldiğinde 30 Ramazan boyunca hem iftar ve sahur hem de ibadet ve sohbetlerini yapabiliyorlar. Tamamen ücretsiz bir ortam. Elhamdülillah öğrencilerin her türlü imkanlarını karşılayabileceğimiz bir mekan haline getirdik.” dedi.

Özet olarak bir Ramazan günü

Bir gün boyunca sırasıyla yapılanlar hakkına da bilgi veren Sinan, “Gün içinde öğrenciler gelip kütüphanemizi kullanıyorlar. Namazlarını eda edecekleri ve ibadetlerini yapacakları ortamlar var. Akşam ezanı okununca birlikte iftar yapıyoruz ve akşam namazını eda ediyoruz. Akabinde gençlerimiz çay içiyorlar. Mısır patlatıyoruz. Mısırlarını yiyorlar ve farklı meşrubatlarla birlikte yatsı namazına kadar derin sohbetlere dalıyorlar. Yatsı ezanından sonra hem yatsı namazını hem de teravihlerimizi eda ediyoruz. Daha sonra tekrar sohbet ortamları oluşuyor. Ders çalışmak isteyen öğrencilerimiz derslerini çalışıyorlar akabinde de sahura kadar yatmak istemeyen bir takım etkinliklere katılıyor. Yatmak isteyenler yatıyorlar. Sahur programı ve sabah namazıyla bitmiş oluyor. Özet olarak bir gün bu şekilde geçmiş oluyor. Nihayetinde 30 Ramazan sonunda da geleneksel olarak Hacı Bayram Camiinde her sene bayramın birinci günü öğle namazına müteakip ümmet bayramlaşması yapıyoruz. Bu kardeşlerimize orada onlara aile olmak için ortam oluşturuyoruz. Aileleriyle birlikte bayramlaşamadıkları için biz onların aileleri olmaya çalışıyoruz. Bağışçı ve gönüllülerimiz de bayramlaşmamıza katılıyorlar. Elhamdülillah hep birlikte bir bayramı geçiriyoruz. 14 yıldır Asma Köprü Uluslararası Öğrenci Derneği’nde çalışmalarımız Ramazan’a özel böyledir.” ifadelerine yer verdi. (İLKHA)