Vergi oranlarının dar gelirli kadınların sırtına yükünü eleştiren HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, dar gelirli harcamadan yüksek oranda vergi alınmasının, gelir adaletsizliğine neden olduğunu belirtti.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, katılan bir TV şovunun ekonomideki son dalgalanmalarını değerlendirerek, dar gelirli ve aşırı yüklü durumda olan müşterilerin yaşadığı ekonomik düşüşlere değindi.
Tasarruf genelgesinin yayımının geç kalınmış bir karar olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, kamu maliyetinde tasarrufun sağlanması ve denk bütçenin sağlanması gerektiğini söyledi.
“Alt gelirli olmasından sonra siz bu vergiyi toplarsanız, gelir adaletsizliğini arttırmışsınızdır”
Gelirinizin evleri için de çok farklı olacağınız var. Bir bitki örtüsüdür, bir tanesi de vergileri artırmadır. Mümkün olan mertebeye gitmeyin ama zorunlu olarak yapılan harcamalar kesinlikle ki. Ama eğer siz vergilere yüklenecekseniz, toplayacağınız vergi, gelir dağılımındaki adaletsizliği büyütecek bir adım da olabilir, gelir dağılımındaki eşitsizliği azaltacak bir adım da olabilir. Eğer vergiyi tabana yayarsanız yani alt gelirli çocuklardan siz bu vergiyi toplarsanız, gelir adaletsizliğini arttırmışsınızdır. Bu durum son 2 yıllık, 5 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık değil, genel olarak sistem sorunudur.” dedi. Toplayacağın vergi, gelir dağılımındaki adaletsizliği büyütecek bir adım da olabilir, gelir dağılımındaki eşitsizliği azaltacak bir adım da olabilir. Eğer vergiyi tabana yayarsanız yani alt gelirli çocuklardan siz bu vergiyi toplarsanız, gelir adaletsizliğini arttırmışsınızdır. Bu durum son 2 yıllık, 5 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık değil, genel olarak sistem sorunudur.” dedi. Toplayacağın vergi, gelir dağılımındaki adaletsizliği büyütecek bir adım da olabilir, gelir dağılımındaki eşitsizliği azaltacak bir adım da olabilir. Eğer vergiyi tabana yayarsanız yani alt gelirli çocuklardan siz bu vergiyi toplarsanız, gelir adaletsizliğini arttırmışsınızdır. Bu durum son 2 yıllık, 5 yıllık, 20 yıllık, 30 yıllık değil, genel olarak sistem sorunudur ” dedi.
“Engelliye, yetime, dula ve maddi geliri az olanlara yapılanlar yeterli değil”
Ne demek vergi? Harcama yapılırken verilen vergidir. Örneğin alınan bir kalemin ücretinin içinde bile vergiler var.” şeklinde konuştu.
“Asgari ücretinin tanımında sadece işçi vardır, ailesi yoktur”
Asgari ücretin tanımında işçinin ailesinin de olması gerekenden tüketiciler olan Yapıcıoğlu, ticari olarak aşırı yere yaptığı zamlara dikkati çekti.
Faiz ekonomisi ve vergilerin dar gelirliye kullanımı ile zenginin zengin, fakirin de fakir olduğu bir sistemle karşı karşıya kalındığını yaşayanlar Yapıcıoğlu, şunları kaydetti:
Çocukları çalıştırmak yasak diye, öteki tarafta asgari ücretin tanımında sadece işçi vardır, evi yoktur. Şu anda işçi sendikalarının sahip olduklarına göre sadece bir kişinin yaşam maliyeti ayda 13 bin liradır. Üretici işçi, istihdama ödediği asgari ücrete yüzde 20 zam geliyor, sattığı ürüne de yüzde 20 zam yapıyor. Tamam da işçiye gelen yüzde 20 zam iş yerinin harcadığı bütün giderlerin sadece yüzde 4’üne tekabül ediyor, performansının başından. Şu bir gerçek ki bu ekonomik kriz döneminde bazı kesimler kazançlarını ciddi bir şekilde katlıyorlar.” sattığı ürüne de yüzde 20 zam yapıyor. Tamam da işçiye gelen yüzde 20 zam iş yerinin harcadığı bütün giderlerin sadece yüzde 4’üne tekabül ediyor, performansının başından. Şu bir gerçek ki bu ekonomik kriz döneminde bazı kesimler kazançlarını ciddi bir şekilde katlıyorlar.” sattığı ürüne de yüzde 20 zam yapıyor. Tamam da işçiye gelen yüzde 20 zam iş yerinin harcadığı bütün giderlerin sadece yüzde 4’üne tekabül ediyor, performansının başından. Şu bir gerçek ki bu ekonomik kriz döneminde bazı kesimler kazançlarını ciddi bir şekilde katlıyorlar.”(İLKHA)