Diyarbakır’da buğday ve arpa hasadı başladı. Ancak hem LİDAŞ hem de silolardaki doluluktan dolayı çiftçi TMO’dan randevu alıp ürün satamıyor.
Diyarbakır’da arpa ve buğday ekili araziden bu yıl 1 milyon 200 bin ton rekolte bekleniyor. Yaklaşık 20 bin çiftçinin gelir kapısı olan buğday ve arpada hasat başladı, ancak ürün satabilme sıkıntısı var. Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) ürün satmak için, ÇKS sisteminden randevu almak isteyen çiftçiler, “bölgeniz için aktif alım noktası bulunmamaktadır” uyarısı ile karşılaşıyor. Çiftçi odalarının temsilcileri, ürünün serbest piyasaya gitmesi durumunda, çiftçinin ton başına 2 bin 500 lira zarar edeceği görüşünde.
‘20 BİN ÇİFTÇİ SATACAK’
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, hasat döneminde yığılmanın beklenen bir durum olduğunu, ancak çiftçiyi mağdur etmeyecek önlemlerin alınmış olması gerektiğine işaret etti. İskenderoğlu, “Yaklaşık 20 bin çiftçi TMO’ya buğday ve arpa satacak. ÇKS üzerinden randevu almaya çalışıyorlar. Ancak randevular dolu, ‘bölgeniz için aktif alım noktası bulunmamaktadır’ uyarısı veriyor” dedi.
LİDAŞ’LAR DOLU
TMO’nin Çöltepe, Bismil, Ergani, Çınar ve Diyarbakır’da alım merkezleri olduğunu belirten İskenderoğlu, şunları söyledi: “Lisanslı depoculuk hizmeti veren LİDAŞ’ların yüzde 75’i dolu. Çünkü geçen yılın ürünü içinde. Daha önceden buraların boşaltılıp satılması gerekiyordu. Bunlar boşaltılsaydı, TMO 175 bin ton ekstradan alım yapacaktı. Şuan buğdayı alıp koyabileceği yer yok. Bakanlığın daha önce planlama yapması gerekiyordu.”
‘ÇİFTÇİ ZARAR EDECEK’
Serbest piyasa ile TMO fiyatları arasında ton başına 2 bin 500 lira fark olduğunu belirten İskenderoğlu, “Dışarıda arpa 5 bin 500, TMO 7 bin 7 bin 500 liradan alıyor. Çiftçi serbest piyasaya satarsa 2 bin 500 lira zarar etmiş oluyor. Yumuşak buğdayda 6 bin 500 lira, TMO’da 9 bin lira. Çiftçi serbest piyasaya mahkum olursa, zarar eder. Hem biz, hem çiftçiler artık canımızdan bezdik.”