Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Marketlerin etiket oyununa karşı tüketici her türlü hakkını aramalıdır”

Mardin Tüketici Koruma ve Bilinçlendirme Derneği Genel Başkanı Musa Öztürk, marketlerin etiket oyunu, etiket ile kasadaki fiyat farklılıklarının olması, almadığı ürünün fişe yansıtılması gibi durumlarda tüketicinin hakları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Mardin Tüketici Koruma ve

Son zamanlarda mağaza ve marketlerdeki fiyat oyunu, etiket ile kasadaki fiyat farklılıklarının olmasıyla tüketicinin mağduriyetinin söz konusu olduğunu ifade eden Öztürk, ürünlerde fiyatın yazılı olması, ürünün tezgâhtaki fiyatıyla kasada aynı fiyata verilmesi zorunluluğunun olduğunu belirtti.

Fiyat oyunlarının olmasıyla tüketicilerin kendilerine sürekli şikâyette bulunduklarını vurgulayan Öztürk, “Malum mübarek Ramazan ayındayız. En bereketli ayın içerisindeyiz. Ancak gerek mağazalarda gerek zincir marketlerde olsun alışveriş yapan tüketicilerimiz özellikle fiyat konusuna iyi dikkat etmeleri gerekiyor. Maalesef bu konuda zaman zaman bizler de şikâyetler alıyoruz. Çoğunlukla da ürünün fiyatıyla etiketi arasındaki fiyat farklarından daha çok mustarip olan tüketicilerimiz var. Bu konuda kendilerini zaman zaman bilgilendiriyoruz.” şeklinde ifade etti.

“Fiyatların mutlaka belirli bir ebatta olması, etiket üzerindeki fiyatların okunaklı bir şekilde olması lazım”

Satıcının fiyat etiket yönetmeliğine göre satış yapması gerektiğini belirten Öztürk, “Bilindiği gibi fiyatlarla ilgili tüketici kanununa dayanarak çıkartılan fiyat etiket yönetmeliği var. Bu fiyat etiket yönetmeliğine göre de bütün ürünlerin üzerinde fiyatların olması gerekiyor. Bu fiyatların mutlaka belirli bir ebatta olması, etiket üzerindeki fiyatların okunaklı bir şekilde olması, ürünün ismi lazım. Eğer ürün yabancı menşeli veya yerli üretim ise ülke ismi yazılması, gram ise gramla, kilo ise kiloyla ve benzeri ürünlerin mutlaka üzerinde yazılı olması gerekmektedir.” ifadelerini aktardı.

“Satıcı, yazılı olan fiyat ne ise tüketiciye aynı fiyatla vermek zorundadır”

Öztürk, satıcı kanunlara uymadığı takdirde tüketicinin her türlü hakkı araması ve yetkili mercilere şikâyette bulunabileceğinin altını çizerek, “Diğer yandan şayet bir vatandaş, alacağı ürünün rafta 10 lira yazıp eğer kasaya gittiğin zaman bu fiyat 12 lira veya daha farklı bir fiyat yazıyorsa iki fiyat arasında tüketicinin lehine olan fiyat geçerlidir. Eğer etiket ile kasadaki fiyat farklılıkları bariz bir şekilde olursa mutlaka tüketici bu konuda hakkını araması lazım ve bu yasal bir gerekliliktir. Satıcı buna uymayacak olursak mutlaka şikâyette bulunup ilgili kurum ceza uygular. Satıcı, yazılı olan fiyat ne ise tüketiciye aynı fiyatla vermek zorundadır. Son zamanlarda özellikle bu mübarek Ramazan ayında bu konuda ciddi şikâyetler geliyor bizlere. Bizler bu konuda tüketicilerimizi mutlaka uyarıyoruz. Şikâyet mercileri valilikler bünyesindeki ticaret il müdürlüklerine, belediye zabıtasına bir de o satıcının bağlı olduğu Ticaret Meslek Odası’na şikâyette bulunabilirler. Aynı şekilde hizmet konusunda da böyle olması gerekiyor.” şeklinde ifade etti.

Son olarak Öztürk, “Malum olduğu üzere 6502 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun mevcuttur. Ayrıca bu kanuna dayanarak çıkartılan fiyat etiket yönetmeliği vardır. Bu konuyla ilgili hükümler hem kanunda var hem de yönetmeliktede uygulama usul ve esasları belirtilmiş. Bunlara mutlaka uyulması gerekiyor. Fiyat etiket yönetimin bir de şekli olması lazım. Bir ürünün mutlaka yanında, üstünde, altında olması gerekiyor. Eğer fiyat veya etiket ürünün üzerine konulamıyor ise o zaman işletme, vatandaşın rahatlıkla görebileceği bir yere tablo halinde de asabilir. Bu özellikle lokantalarda veya pastanelerde geçerlidir. Tüketicinin rahat görebileceği bir yerde pano şeklinde de asılabilir.” dedi. (İLKHA)