Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İletişim ve Bilişim Federasyonundan sinyal almayan telefonların IMEI kaydının silinmesine tepki

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu, 1 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girecek olan bir yıl sinyal almayan cep telefonlarının IMEI kaydının silinmesinin mağduriyet oluşturacağını dile getirerek bir açıklama yaptı.

Türkiye İletişim ve Bilişim

1 Ocak 2024’ten itibaren 1 yıl sinyal almayan telefonların IMEI kaydı silinecek.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hazırlanan “Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Tebliğ” Resmi Gazete’de yayımlandı.

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu, bir yıl sinyal almayan cep telefonlarının IMEI kaydının silinmesinin hem telefoncular için hem de vatandaşlar için soruna yol açacağını belirtti.

Konu ile ilgili İLKHA’ya konuşan Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu yetkilileri ve esnaf, Türkiye genelinde 170 bine yakın esnafın mağdur olacağını ifade ettiler.

“Bir yıl sinyal alınmayan cihazların şebekeleri kesildiğinde birçok esnafımız mağdur olacak”

Abdülkerim Turgut

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Güneydoğu Anadolu Bölgesi 3. Bölge Başkanı Abdülkerim Turgut, “IMEI numarası, sinyal süresi ile ilgili geçen yıl bir düzenleme yapıldı. Bu düzenleme 1 Ocak 2024’te yürürlüğe girecek. Bunun yeniden düzenlenmesi için sesimizin duyulmasını istedik. IMEI numaralarında sinyal almayan cihazların şebekeleri kesilecek. Bir yıl sinyal alınmayan cihazların şebekeleri kesildiğinde birçok esnafımızın mağdur olacağını bildirmek istiyoruz. Bunun yanında telefonunu saklamış, yedek telefon almış insanlar var ya da cep telefoncularımızın eski cihazları var, tamiratları var. Bunların hepsi bir bir bu durumdan etkileniyor. Bu yeniden bir düzenleme ile 7 yıldan 1 yıla indirilmişti. 7 yıl değil de 3-4 yıl süreye çıkarılması bütün esnafımızın ve tüketicilerin faydasına olacaktır.” dedi.

“Yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz”

Mehmet Argan

Türkiye genelinde 170 bine yakın esnafın mağdur olacağını ifade eden Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Argan, “IMEI sinyal süresi ile ilgili sadece Şanlıurfa’daki esnafın değil Türkiye genelinde 170 bine yakın esnafımızın mağduriyetini dile getirmek istiyoruz. Sadece 170 bin esnafımız değil Türkiye’deki bütün vatandaşın cebine dokunacak bir yasadır aslında. Bu yasa ile ilgili TBMM’ye daha önce sunduğumuz bir imza kampanyamız vardı. Bununla ilgili bir yasal düzenleme yapılmasını istiyoruz.” diye konuştu.

“Devletin bu konuda acilen bir düzenleme yapmasını istiyoruz””

Mehmet Avcı

Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Şanlıurfa İl Başkanı Mehmet Avcı ise “Telefonların IMEI’lerinin kapanması problemdir. Vatandaşın ücretli olarak aldığı telefonu kapatmak saçmalık. Örneğin ben hapse girdim 3 yıl sonra çıktım diyelim. Telefona para vermişim, kullanmam gerekiyor ama kullanamıyorum. Bu konuda yasal bir düzenlemenin tekrar yapılmasını rica ediyoruz. Yine bir araba aldım ama evin önünde ve binmiyorum. Bu araç benim elimden gidecek mi, başkaları mı binecek. Devletin bu konuda acilen bir düzenleme yapmasını istiyoruz. Öyle arkadaşlarımız var ki cihazları evde hatıra diye saklıyor. Bunların kapanması doğru ve sağlıklı bir durum değil. Bu konuda gerekli mercilerin bir düzenleme yapmasını talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Devlet, cihazın vergisinin verildiği için herhangi bir hak talep etmemesi lazım”

İbrahim Halil Basmacı

Vergisi verilen cihazların IMEI numaralarının süresiz olması gerektiğini söyleyen Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Haliliye İlçe Başkanı İbrahim Halil Basmacı, “Genelde tamir ettiğimiz telefonlar yüksek markalar. Bu markaları kullanan kişiler, cihazı bekletip yedek cihaz olarak kullanıyorlar. Bu kişiler telefonu evde beklettiği zaman bir yıl sonra IMEI numarası kapandığını görecek. Bu cihazın vergisi verilmiş, ödemeleri yapılmış. Devlet, cihazın vergisi verildiği için herhangi bir hak talep etmemesi lazım. Hak elinden alındığı zaman bir nevi gaspa giriyor. Bu düzenlemenin sınırsız olmasını istiyoruz.” dedi.

“Dışarıya aşırı şekilde döviz akışı olacak”

Selim Özaydın

Yasa ile birlikte alınan yeni telefonların devleti olumsuz etkileyeceğini dile getiren Türkiye İletişim ve Bilişim Federasyonu Şanlıurfa Teşkilat Başkanı Selim Özaydın, “Vatandaşlarımız devletin böyle bir sorunuyla karşılaştı. Bir vatandaşın telefonu bozulduğunda yedekteki telefonu kullandığı zaman şebekenin olmadığını görecek, bu sefer tekrardan telefon alacak ve dışarıya aşırı şekilde dövizin akışı olacak. Bu da aşırı şekilde devleti enflasyon olarak etkileyecek.” diye konuştu.

“Telefonu almışım, vergisini vermişim daha ne diye kapanıyor?”

Mehmet Uluk

Pasaj esnafından Mehmet Uluk da tepkisini dile getirerek “Çoğunlukla ikinci el telefon satıyoruz. Bazı telefonlarımızı 1 yıl boyunca satamıyoruz. Telefonlar kapanacak mı, bu konuda mağdur oluyoruz. Telefonlarla alakalı aksesuarlarımız, yedek parçalar, pilleri var. Bunların hepsinin çöp olacağı anlamına geliyor. Sonuçta telefonu almışım, vergisini vermişim daha ne diye kapanıyor? Devlet bu hakkı elimden zorla alıyor. Bir nevi hakkımı gasp etmiş oluyor. Bunun hiç kimseye faydası yok. Kafalarına göre yasa çıkarıp insanın hakkını gasp edemezler.” şeklinde konuştu. (İLKHA)