Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

HANİ MEM MÜDÜRÜ PEKMEZ KAYNATTI

ÖZEL HABER ŞEYHMUS SELÇUK- Bağbozumu Zamanında Pekmez, Pestil Ve Sucuk Zamanı

ÖZEL HABER ŞEYHMUS SELÇUK-

Diyarbakır’ın Hani ilçesine bağlı Gürbüz mahallesinde, bağ bozumunun başlamasıyla birlikte pekmez kazanları kurulmaya başlandı.
Piyasadan satın alınan yada toplanan üzümler, yıkanıp ezildikten sonra suyu çıkarılıyor, ardından da evlerin bahçelerine kurulan dev kazanlarda üzümler kaynatılarak pekmez imal edilirken, ipten geçirilmiş cevizler ise üzüm kazanlarına bandırılarak sucuk haline getiriliyor.

 

Bağ bozumunda toplanan üzümler, geleneksel yöntemlerle pekmez, kesme, pestil ve cevizli sucuk haline getiriliyor.
Hani ilçesine bağlı Gürbüz Mahallesi’nde vatandaşlar, bağ bozumunda topladıkları üzümleri sıktıktan sonra büyük kazanlarda kaynatıp, geleneksel yöntemlerle pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucuk haline getiriyor.

 

 

 

Gürbüz Mahallesinden aynı zamanda Hani İlçe Milli Eğitim Müdürü olan Zeki Kaya, aile bireylerinin zahmetli olmasına rağmen geleneksel lezzetleri yaşatmak için çaba harcadıklarını ifade etti.

 

Hani ilçe Milli Eğitim Müdürü Zeki Kaya, aileleri tarafından hazırlanan Bağbozumunda, kazanın başına geçerek kazanı karıştırdı. Kaya, pekmez, pestil, kesme ve cevizli sucukların özellikle kış aylarında misafirlere ikram ettiklerini aktardı.