Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE DEK GELEN MİRAS: SU BÖREĞİ

ÖZEL HABER RAMAZAN ÖZDEN – Yüzyıllardır sofralarımızı süsleyen su böreği..

ÖZEL HABER RAMAZAN ÖZDEN

 

Hani mutfağında en sevilen böreklerden biri kuşkusuz su böreğidir. Osmanlı döneminden günümüze süren ve bizlere kalan eşsiz lezzetlerden biri olan su böreği; kalitesiyle de börek sever hayranlarına sunuluyor. Peki bu çok sevilen lezzetin hikayesini biliyor muydunuz?

 

Öncelikle su böreğinin ismi nereden geliyor ona da bir değinmemiz gerek. Yufkalar suda haşlandığı için bu böreğe “su böreği” adı verilmiş. Diğer taraftan da ismi “Heni” anlamı ise su kaynağı aynı zamanda Hani ilçesinin ismi kaynak suyu olarak ta biliniyor. Sıcak suda haşlanan yufka Katları arasına genellikle kıyma konularak hazırlanıyor.Bazen de peynirde konulabiliyor hazırlanan bu eşsiz lezzet, yapılış şekli itibariyle Hani mutfağını en iyi yansıtan yiyeceklerden biri.

Yöre halkı bazen de yufkanın arasına farklı yiyecekler koyarak bunları pişirmeyi tercih ediyır.Bu kültür yıllardır devam ediyor. Osmanlı mutfağında da bu yöntemle yapılan baklava ve su böreği gibi birçok lezzet yer aldı. Su böreği, Hani ilçesine özgü bir çok evlerde farklı yapılan bir börek çeşidi.
Eski kaynaklara göre çıkış yeri Hani ilçesi olarak gösterilmektedir.
Diyarbakır genelinde ev mutfaklarında da su böreğinin izlerine rastlamak mümkün.

Hani mutfağında su böreğinin sıkça tercih edildiğini ve bu böreğin en belirgin özelliğinin bol yumurtalı, kalınca yufkalarının tepsiye dizilmeden önce suda haşlanması olduğunu görüyoruz. Bu kaynaklara baktığımızda su böreğinin en az 200 yıllık bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz.

Su böreğinin Hani kültüründe de önemli bir yeri var. Günümüzde bile bayram, sünnet, kına, nişan gibi etkinliklerde misafirlere ikram ediliyor. Eskiden ise evliliklerde de büyük bir rolü varmış. Kayınvalideler gelin adaylarına su böreği yaptırır, eğer börek düzgün açıldıysa gelinin oğullarıyla evlenmesine izin verirlermiş. Eğer gelin adayı su böreğini düzgün şekilde açamazsa, güzel açmayı öğrenene kadar düğün yapılmazmış. Bu da su böreğinin aslında yapımının ne kadar zor ve maharet isteyen bir börek olduğunu bize kanıtlıyor.

İyi su böreğinin püf noktalarından biri; hamurunun incecik açılması. Kat kat ince hamurunun özenle açılmasıyla Antep baklavasına büyük benzerlik gösteriyor. Antep baklavası denince akla ilk gelen isimlerden tıpkı baklavada olduğu gibi geleneksel tariften şaşmayıp özenle açılan hamurlarla su böreğinin en güzelinin sunması…