Bakan Özhaseki: Deprem bölgelerinde 100 bin yeni konut yapacağız

Malatya’da gerçekleştirilen Afet Köy Evleri Anahtar Teslim Töreninde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki şehir merkezlerinde 100 bine yakın yeni konutlara başlayacaklarını ve en geç bir yıl içerisinde teslim edeceklerini söyledi.

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Malatya’ya gelen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Merkez Yeşilyurt ilçesinde bulunan Nikah Sarayı’nda düzenlenen Akçadağ Eğin Köyü Afet Köy Evleri Anahtar Teslim Törenine katıldı.

Temsili olarak hak sahibi 8 depremzedeye köy evlerinin anahtarlarının teslim edildiği törende konuşan Bakan Özhaseki, “Her ay 10-20 bin konutu yaptıkça vatandaşa teslim edeceğiz.  Bu arada bunun dışında şehir merkezlerinde 100 bine yakın yeniden konuta başlayacağız. Her birisini en geç bir sene içerisinde teslim edeceğiz.” dedi.

“Yaklaşık 22 bin konut ve iş yerinin aslında temellerinin atılacağı bir günde bulunuyoruz”

Bakan Özhaseki, “Aylardır çalıştığımız, üzerinde karar verdiğimiz bugün de son olarak bir kez daha netleştireceğimiz yaklaşık 22 bin konut ve iş yerinin aslında temellerinin atılacağı bir günde bulunuyoruz. Malatya’mızın merkezinde de bir taraftan İnönü Caddesinde bir taraftan valiliğin arkasındaki Saray ve Fuzuli mahallelerinde bir taraftan tam karşı tarafta Bakırcılar Çarşısı ve çevresinde bulunan 21 tane daha çarşının yapılmasında ayrıca bunlar Battalgazi’de, Yeşilyurt tarafında da 10 bine yakın konutun ve işyerinin yapılması için son karar günündeyiz.” diye kaydetti.

“Riskli olan beş ülkeden birisi Türkiye”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki

Bakan Özhaseki, “Depremi unutturmak ve unutmak istesek de o kendini hatırlatıyor. Böyle bir gerçeğimiz var. Riskli olan beş ülkeden birisinin Türkiye olduğu bilim adamları tarafından ifade ediliyor. Çok büyük kayıplarımız ve maddi kaybımız var. Bizim çok dikkatli olmamız ve ibret almalıyız. Geçmişten alacağımız derslerle yeni bir hat çizmemiz gerekiyor.” diye belirtti.

“Ağır, orta hasarlı ve yıkılmak üzere olan 680 bin civarında konut, 170 bin civarında da iş yerimiz var”

6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlere değinen Özhaseki, “6 Şubat’ta 9 saat aralığı ile 2 tane üst üste deprem yaşadık. Toprağa çok yakın depremlerdi ve bundan dolayı tarihi kentlerimizde büyük hasar meydana geldi. Bundan tam 18 tane ilimiz etkilendi. Evet, çok etkilenen illerimiz var, birisi de Malatya. Tabii bunu biliyoruz ama 18 tane ilimizde hasar meydana geldi. 14 milyon insanımız bundan zarar gördü, arkadaşlar ortalama çıkan sayıya göre ağır hasarlı orta hasarlı yıkılmak üzere olan 680 bin civarında konut 170 bin civarında da iş yerimiz var.” diye anımsattı.

“Şehir merkezlerinde 100 bine yakın yeniden konuta başlayacağız”

Bakanlık olarak bugüne kadar 200 binden fazla konutun inşaatına başladıklarını ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:

“200 bin civarında inşaatlarımız devam ediyor. Allah nasip ederse bu ay sonundan itibaren 46 bin konutumuzu verilebilecek ve oturulabilecek durumda. Her ay 10-20 bin konutu yaptıkça vatandaşa teslim edeceğiz.  İnşallah onlar da evlerine geçip oturacaklar. Bu arada bunun dışında şehir merkezlerinde 100 bine yakın yeniden konuta başlayacağız. Her birisini en geç bir sene içerisinde teslim edeceğiz. Bir sene içerisinde hiç kimsenin endişesi olmasın. Şu anda 50 bin tanesi hazır diyoruz. Kaç ay önce başladık yaklaşık 8 ay önce başladık. Yine o süreçte başlayanların hepsini de önümüzdeki günlerde zaten teslim edeceğiz inşallah.”

“Malatya’nın alt yapısı için 4 milyar lira kadar para ayırdık”

Malatya’nın altyapısı için dünya bankasından 4 milyar TL kadar para ayırdıklarını belirten Özhaseki, “Su hatlarının tamamını, kanalların tamamını, yağmur hatlarının tamamını da yeniliyoruz. Allah izin verirse bunlar da çok kısa süre içerisinde yapılmış olacak.” dedi.

“Bir kere ciğerimiz yandı bir daha da yansın istemiyoruz”

Bundan sonra bütün bu işleri yaparken sıfır tolerans esası üzerinde çalışacaklarına dikkat çeken Özhaseki, “Hiç kimse bundan sonra fay hatlarının bulunduğu yere inşaat yapamayacak, dere yataklarının ağzına asla ve asla inşaat yapılmasına izin vermeyeceğiz. Sıvılaşma olan yerlere izin vermeyeceğiz. Çünkü bir kere ciğerimiz yandı, bir daha da yansın istemiyoruz.” diye konuştu.

“Kentsel dönüşümden başka bir çözüm yok”

Kentsel dönüşümden başka bir çözümün olmadığına vurgu yapan Özhaseki, “Bundan dolayıdır ki meclisimizden 15 gün kadar önce kentsel dönüşüm başkanlığını çıkardık. Bir taraftan tüm Anadolu ve bu bölgeler için özel bir genel müdürlük Marmara Bölgesi için özel bir genel müdürlük bir de kaynak geliştirmek için yeni bir genel müdürlük kurduk. Sonra kentsel dönüşümün önünde ne kadar engel varsa bunları aşacak şekilde kanun metni hazırladık ve meclisten çıkardık. Çok hızlı bir şekilde bu kentsel dönüşüme gireceğiz. Biz 2012’de kentsel dönüşüm yasasını çıkardık. Şu ana kadar Türkiye’de 2 milyon 200 bin konutu değiştirdik. 400 bininde inşaatı devam ediyor. Ama engelleyebilmek adına çırpınan bir sürü de gruplar gördük. Hiç umurumuzda değil. Nihayetinde biz doğru iş yaparak Türkiye’yi hazırlamak istiyoruz.” ifadelerine yer verdi.

“Deprem geldiğinde A partili B partili ayırmıyor, hepimizi alıp götürüyor”

Özhaseki, son olarak şunları söyledi:

“Özellikle İstanbul’daki belediyeler için söylüyorum. Ne olur sonuna kadar kapı sizin için açık. Bana gelin, eğer dönüşüm yapmak istiyorsanız yardımcı olacağım. Bir an önce bölgelerinizi hazırlayın, mahallelerimizi en iyi siz bilirsiniz çünkü. Depreme dayanıksız bölgeleri siz bilirsiniz, hazırlayın gelin elinde ne imkan varsa yeminle söylüyorum hangi partili olduğunuza bakmaksızın sonuna kadar yanınızda duracağım ve size yardım edeceğim. Lütfen gelin bu Ülke bizim hepimizin. Deprem geldiğinde A partili B partili ayırmıyor, hepimizi alıp götürüyor. En sevdiklerimizi alıp götürüyor ama iyi niyetli olmayanlar bir kelam öğrenmişler ‘Efendim biz rantsal dönüşüme karşıyız’ Yapma ya herkes rantsal dönüşüm çok istiyor da bir tek siz karşınız öyle mi. Sakın ha sakın rantsal dönüşüm yapmayın. Bu sözü söyleyerek kaçamazsınız. Sizin kaçış noktanız bu sözcük olamaz. En azından vicdanımızın sızlaması lazım… Herkes üzerine düşeni yapsın.”

Bakan Özhaseki’nin konuşmasından sonra İl Müftüsü Şahin Yıldırım’ın yaptığı duanın ardından hak sahibi 8 depremzedeye köy evlerinin anahtarları teslim edildi.

Anahtar teslim törenin ardından Valilik ile Büyükşehir Belediyesini ziyaret eden Bakan Özhaseki, daha sonra Nikah Sarayında İl Genel Koordinasyon toplantısına katıldı. (İLKHA)

Exit mobile version