Şire (mezronê) üzümüyle meşhur Batman’ın Gercüş (Gercews) ilçesinde, aşırı sıcakların üzüm rekoltesinde ciddi düşüşe neden olması bekleniyor.
Ziraat Mühendisleri Odası Batman Şube Başkanı Ebubekir Doğan, İLKHA muhabirine, Batman’ın önemli üzüm üretim merkezlerinden biri olan Gercüş ilçesinde hasat zamanının yaklaştığını söyledi.
Ebubekir Doğan
İlçede bağ bozumu ile toplanan üzümden pekmez, cevizli sucuk ve pestilin yapıldığını belirten Doğan, özellikle ilkbahardaki yağışların uzun sürmesi ve sonrasında yaşanan aşırı sıcakların üzüm verimini ciddi anlamda düşürdüğünü ifade etti.
İklim koşullarındaki sorunların üzüm üretimini olumsuz yönde etkilediğini vurgulayan Doğan, yaklaşık 40 bin dönümde bu sene 7-8 bin ton arasında üzüm rekoltesi beklediklerini aktardı.
“Üzüm kaynağı Gercüş ilçesidir”
Batman’da üzümün depo alanının Gercüş ilçesi olduğunu dile getiren Doğan, “Hasankeyf’te de yoğun bir şekilde üretimi söz konusudur ama esas ana üzüm kaynağı Gercüş ilçesidir. Kısmen de Kozluk ve Sason’da üzüm yetiştiriciliği yapılıyor ancak bu çok ticari anlamda olmuyor. Daha çok bireysel ihtiyaçlar için bir üzüm üreticiliği var.” dedi.
“Bu sene rekoltede sıkıntı var”
Gercüş ilçesindeki üzümün hem tek çeşit hem de pestil, pekmezde kullanılan meşhur bir üzüm olduğunu ifade eden Doğan, “Bu üzüm çeşidi bölgeye iyi uyum sağlamış. Yüzyıllardan beridir burada yetişen bir ürünümüzdür. Ancak bu sene maalesef iklim sorunlarından dolayı rekolte sıkıntısı söz konusudur. Gercüş ilçemizin toplam ekili alanı ortalama 40 bin dönüm civarındadır. Bu da ortalama yıllık 25 bin tona tekabül etmektedir.” diye konuştu.
“Üreticiler neredeyse ürün alamayacak durumda”
Bu yıl ilkbahardaki son yağışların uzun süre devam etmesi, üzümdeki döllenmenin az olması ve aynı zamanda küresel ısınmadan kaynaklı sıcakların üzüm verimini de fazlasıyla etkilediğine işaret eden Doğan, şöyle devam etti:
“Aşırı sıcaklar üzümlerin yanmasına ve üzümün kalitesinin bozulmasına neden olmuştur. Bu sene maalesef Gercüş üzüm üreticilerimiz neredeyse ürün alamayacak kadar kötü bir dönem geçiriyor. Bu konuda üreticilerimize geçmiş olsun diliyoruz. Yaptığımız gözlemler neticesinde hasat 25-26 bin tondan belki 7-8 bin tona kadar gerileyecektir. Dolayısıyla üzüm üreticilerimiz bu anlamda biraz buruktur.” (İLKHA)