Buğday ve salatalık hasadının ardından sera ve tarlalarına ikinci ürün olarak karnabahar ve salatalık tohumu eken çiftçiler, akaryakıt ve gübre başta olmak üzere maliyetlerdeki artıştan dert yandı.
Batman’da buğday ve salatalık hasadını tamamlayan çiftçiler, tarlalarına ikinci ürün ekmeye başladı.
Hasattaki gelirin neredeyse masraflarını karşılamadığını belirten çiftçiler, akaryakıt, gübre ve ilaç fiyatlarındaki artıştan adeta dert yandı.
ARTAN FİYATLARDAN MEMNUN DEĞİLLER
Çiftçilik dışında yapabilecekleri herhangi bir mesleklerinin olmadığını ifade eden çiftçiler, yetkililerden destek talebinde bulundu.
Abdullah Tekin
“İzolasyon toprağa iyi geliyor”
Serasında salatalık ekimi yapan çiftçi Abdullah Tekin, “İki ay içerisinde salatalıklarımızın kesimini bitirdik. Şimdi ise seramızın altındaki toprağa izolasyon uyguluyoruz. 15-20 gün bu şekilde bıraktıktan sonra tekrar salatalık fidelerimizi buraya ekmeye başlayacağız. Toprak izolasyonu ne kadar kalırsa o kadar toprak iyi geliyor ve topraktaki hastalıkları yok ediyor.” dedi.
“Çiftçinin masrafı gün geçtikçe artıyor”
Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artışın kendilerini çok zor duruma düşürdüğüne dikkat çeken Tekin, şöyle devam etti:
“Bir de seralarda kullanılan gübre fiyatları da aşırı artmış durumda. Çiftçinin masrafı gün geçtikçe artıyor. Birinci üründe fidelerimizi 2 buçuk liraya almıştık, şu anda ise ikinci üründe 4 liraya çıkarmışlar. Yakıtın litresi daha önce 18-19 lirayken şu ada 30 lirayı geçmiş durumda. Durum böyle olunca maliyetlerimiz artıyor. Başka bir işte elimizden gelmediğinden çiftçiliği de bırakamıyoruz. Yetkililerden talebimiz akaryakıt, ilaç ve gübre fiyatlarındaki artışı durdurmaları ve indirime gitmeleridir.”
Yakup Tekin
“Buğday veriminden memnunduk”
Hem sera hem de tarla çiftçiliği yaptığını dile getiren Yakup Tekin, “Şu anda buğday tarlasının yerine ikinci ürün olarak karnabahar ektik. Temmuz ayının ikinci haftasında karnabaharlarımızı ektik. Buğday veriminden de elhamdülillah memnunduk. İkinci ürün olarak seralarımızda da izolasyon yaptık. 10 ila 15 Ağustos tarihleri arasında fidelerimiz geldiğinde seralarımızda da ekimlerimize başlayacağız.” diye konuştu.
“En büyük sıkıntımız akaryakıttaki fiyat artışıdır”
Konuşmasının devamında Tekin, “Ürün ekmeden önce tarlamızı sürüyoruz. Ardından çapasını yapıyor ve sonrasında ise karnabaharımızı ekiyoruz. İleriki zamanlarda ise işlemlerimiz sulama, çapa ve yabancı otları toplamakla devam ediyor. Ürün yetiştikten sonra karnabaharlarımızı topluyor ve satmak üzere hale gönderiyoruz. Tarla işleri gübre, mazot ve ilaçlarla yürüyor. Şu anda en büyük sıkıntımız akaryakıttaki fiyat artışıdır. Çiftçiler olarak mazot ve gübre fiyatlarının düşürülmesini istiyoruz ki bizlerde ektiğimiz ürünlerden verim alalım.” ifadelerini kullandı.(İLKHA)