Şanlıurfa Gençlik Merkezi Müdürü Eğitimci-Yazar Hamit Derman, “Kitap Okuma Ve Kütüphane Haftası” nedeniyle İLKHA muhabirine değerlendirmelerde buludu.
Özellikle gençlerin fikir dünyasına artı değer katabilecek kitapları okunmasının çok önemli olduğuna işaret eden Derman, rastgele kitap okumanın insana çok fazla bir yararının olmadığını söyledi.
Kitap okumaya teşvik amaçlı olarak bazı yarışmaların düzenlenebileceğini ifade eden Derman, kitap okumanın önemi hakkında konuştu.
“Belli bir yaş grubundan sonra fikir kitaplarının okunması lazım”
Derman, “Kitap okumak insan için, bir genç için, çok büyük bir alışkanlık, çok önemli bir alışkanlık. Yeme içme gibi insanın bir nevi manevi ihtiyacını karşılayacak, zihin açlığını doyuracak önemli bir ihtiyaçtır. Yaş grubuna göre çocuk yaştan itibaren aslında çocuklara artı değer katabilecek, zihin dünyasına artı değer katabilecek ahlaki, edebi yönlerine artı değer katabilecek, onları daha güzel şekilde ilerletebilecek kitapların okunması gerekiyor. Gençlerde de belli bir yaş grubundan sonra fikir kitaplarının okunması lazım. O fikir kitapları da yine toplumu, çevresini, geleceği ile ilgili olan kaygılarını giderebilecek, zihin dünyasını güzel bilgilerle doldurabilecek kitapların okunması gerekiyor.” dedi.
“Yanlış kitap okuduğunuz zaman zihin dünyası kirlenebilir”
Gençlerin fikir dünyasını artı değer katabilecek kitapları okumasını tavsiye eden Derman, “Rastgele kitap okumak da çok bir şey katmıyor. Bazen bir kitap; bir tarlayı düşünün, zihin bir tarlaysa, kitapta eğer ayrık otuysa, yanlış kitap okuduğunuz zaman o zihin dünyasında bir ayrık otu gibi zihin dünyasını da kirletebiliyor, zarar verebiliyor. Onun için kişinin kendisi açısından yararlı olabilecek, zihin dünyasına artı değer katabilecek, fikir dünyasını artı değer katabilecek kitapların okunması çok önemli. Gençlerin bu tür kitapları okuması daha yararlı diye düşünüyorum.” diye konuştu.
“Kitap okumanın saati yoktur”
Sabah namazından sonra kitap okuyan bir insanın okuduklarını daha net bir şekilde anlayabileceğini vurgulayan Derman, “Kitap okumanın saati yoktur. Kitap okumanın verimli olabileceği saatler aslında sabah erken saatler; sabah namazından kitap okuyan bir insan okuduklarını daha net bir şekilde anlayabiliyor. Gece saat 22.00’den sonra kitap okuduğumuz zaman o da insanın zihninde belli bir yer edinebiliyor. Gün içinde kitap okunur, okunmaz değil ama gün içinde genelde insan çalıştığı için ister istemez dikkati dağılabiliyor. Çeşitli şeylerle muhatap olabildiği için, çok verimli olamıyor. Sabahın erken saatleri bir de akşam yatsıdan sonra saat 22.00 civarı sonra yatmadan önce kitap okununca verimli oluyor.” şeklinde konuştu.
“Teşvik amaçlı okuma yarışması yapılabilir”
Kitap okumaya teşvik amaçlı neler yapılabileceğine de değinen Derman, “Kitap okumaya teşvik amaçlı olarak örneğin bir kitabı veriyoruz. Kitabı Gençlik ve Spor Bakanlığının kitap okuma halkaları adı altında bir projemiz var. Bu kitap okuma halkalarında gençlere kitapları veriyoruz. Kitapları okuduktan sonra kritiğini yapıyoruz. Gençleri kitap okumaya teşvik amaçlı ne yapılabilir? Okuma yarışması yapılabilir. Kitap okuma yarışmasında bir kitap seçilir. O kitabın bir nevi kritiği sorulabilir. Kitabın içeriği ile ilgili sorular sorulur ve yarışmayı birinci olan gençlere teşvik edecek hediyeler verilebilir. Kitap okuma açısından teşvik edici bir yöntem diye düşünüyorum. Büyük yaş gruplarında da bu geçerli olabilir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)