Ana Sayfa Arama Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İmam Hatip ile ilgili konuşan Bakan Tekin: Evrensel bir model olarak insanlığın hizmetine sunma vaktimiz geldi

20’nci İmam Hatipliler Kurultayı’nda konuşan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Tefekkür yuvaları ve ilim mektepleri nezdindeki bu okullarımızı bütün dünyaya evrensel alternatif bir model olarak bütün insanlığın hizmetine sunma vaktimiz geldi.” dedi.

20'nci İmam Hatipliler Kurultayı'nda

Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren imam hatip okulları mezun derneklerinin yöneticileri, üyeleri, eğitimciler ve gönüllüler başta olmak üzere yaklaşık bin 850 kişinin katıldığı 20’nci İmam Hatipliler Kurultayı Uşak’ta düzenlendi. Uşak Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen iki günlük programda yılın şiarı ile sonuç bildirgesi de açıklandı.

Programın ikinci gününde konuşan Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin, ailelerin çocuklarını hem çağın ilimleri hem de İslami ilimlerle donanmaları ve değerlerine göre yaşaması için imam hatip okullarına gönderdiklerini söyledi.

Kendisinin bu okullara beklentilerin üzerinde bir değer atfettiğini belirten Tekin, “Ben imam hatip okullarını çok yönlü bir gelecek projeksiyonunun inşa edici kurumları olarak görüyorum.” dedi.

“Güçlü kimliğe sahip okullar”

Pozitif bilimler ile İslami ilimlerin bir arada tahsil edildiği imam hatip okullarının öğrencileri sadece mesleki kariyere hazırlayan ve onların eğitim hayatlarıyla sınırlı bir etki üreten okullar olmadığını belirten Tekin, “Bu kurumlar, mensupları nezdinde bir ömür boyunca devam eden ve yine onlar aracılığıyla temsil edilen bütüncül bir yaşam tasavvuruna ve köklü geleneklere dayanan güçlü bir kimliğe sahip okullardır.” tanımlaması yaptı.

Kadim medeniyetimizin özünü oluşturan eşsiz değerleri bir araya getirirken bir yanıyla da bilimsel ve evrensel ilkelere haiz olan bir kimlik inşa ettiğini kaydeden Tekin sözlerini şöyle sürdürdü:

“Geçmişe ait, günümüze dair ve geleceğe ilişkin kuşatıcı bir perspektifi yansıtır imam hatip okulları. Biz imam hatibe çocuklarımızı gönderirken hem geçmişi yaşasın hem ana rehberlik etsin hem de içinde yaşadığı ülkeyle ilgili olarak bir hayal kursun diye gönderiyoruz.”

“Evrensel bir model olarak insanlığın hizmetine sunalım”

İmam hatip okullarının bir taraftan kadim medeniyetin izinde aydınlık geleceklere doğru yol alırken diğer taraftan da çağın ihtiyaç ve talepleriyle uyumlu olacak şekilde asrın idrakine hitap eden aktif bir sorumluluğu üstlendiğini kaydeden Tekin, “Bu sorumluluk büyük bir özgüven ve inançla ilan ettiğimiz Türkiye yüzyılı idealine ulaşmanın ağır mesuliyetini de bünyesinde taşımaktadır.” dedi.

İmam hatip okullarının 70 yıldır öncelikle Türkiye halkı için, ardından dünyadaki mağdur ve mazlum milletler için bir fikir ve umut birliği vadettiğini kaydeden Tekin, “Bizim artık bunu salt bir vaat olmanın ötesine taşımamızın vakti geldi. Tefekkür yuvaları ve ilim mektepleri nezdindeki bu okullarımızı bütün dünyaya evrensel alternatif bir model olarak bütün insanlığın hizmetine sunma vaktimiz geldi.” diye konuştu.

Tekin; bu alandaki birikimi, yetişmiş insan kaynağı, güçlü kurumsal altyapısı ve sivil niteliğiyle ön plana çıkan ÖNDER ve benzeri STK’ların da bu ideale destek vereceklerini söyledi.

“Gönüllülüğü bırakmayalım”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı İsrafil Kışla ise imam hatipliliğin bir fedakarlığın, bir gönüllüğün, bir davanın adı olduğunu belirterek gönüllülüğün ihmal edilmemesi yönünde katılımcılara çağrıda bulundu.

Kışla, “Hangi görevde, nerede olursanız olun gönüllüğü bırakmayın. Eğer bürokrat olursanız imkânınız kadar, gönüllü olursanız ufkunuz kadar iş yaparsınız. Elinizde proje varsa o iş tamam demektir. Hiçbir iş parayla başlamaz.” diye konuştu.

İmam hatip okullarını 2002 yılına kadar milletin yaptığını bu tarihten itibaren ise devletin yaptığını kaydeden Kışla, “Devlet yaptıkça bizim bu okullardan elimizi çekmememiz lazım. Biz dün çok şey yapmadık ama çocuklarımız yapacak. Uçak da tank da denizaltı da yapacak. Bunu hep beraber başarmalıyız. STK’lar ve eğitim camiası birlikte hareket ederse, proje yaparsa inanıyorum ki sizler okulları çok daha başarılı hale getireceksiniz.” ifadelerini kullandı.

“Okullarımız ortak akılla yeniden düşünülmeli”

ÖNDER Gençlik Başkanı Erkam Salih Büyükdinç

Kurultayın sonunda 10 maddeden oluşan bir sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgeyi, ÖNDER Gençlik Başkanı Erkam Salih Büyükdinç duyurdu.

İmam hatip okullarının, ülkemizde ve dünyada ortaya çıkan gelişmelerden hareketle ve ülkemizin gelecek vizyonuna uygun bir şekilde güçlendirilmesi gerektiği belirtilen bildirgede, “Bu çerçevede okullarımız, yeni dönemde ortaya çıkan ihtiyaç, talep ve beklentiler esas alınarak ortak akılla yeniden düşünülmelidir. Bu süreçte imam hatip okullarını kuranların iman ve heyecanına sadık kalınmalı; bunun yanında yeni soru ve sorunlarla yüzleşme cesareti ihmal edilmemelidir.” denildi.

İmam hatip okullarının güçlü bir şekilde geleceğe taşınabilmesi için akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının da destek vermesi, “Nitelikli Gelecek” şiarı çerçevesinde bütün öğrencileri kuşatacak sivil ve gönüllü çalışmalara hız verilmesi gerektiği vurgulandı.

İki gün süren buluşma; hatıra fotoğrafı çekimi, Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Yusuf Tekin ve ÖNDER Genel Başkanı Abdullah Ceylan’ın LGS ve YKS’de derece alan gençlere hediye takdimi ile son buldu. (İLKHA)